Co vám budu povídat, nejlepší jsou ten den co je upečete. Dále je skladujte v lednici.
Jsou opravdu strašně nadýchané a dobré a prostě budete je jíst dokud nebudete plní.
Radím vám, dobře si pomoučněte vál, těsto je vcelku lepivé. Já donuty vykrajovala obyčejným kelímkem na pití a prostředky vykrajovátkem na pečení.
Samozřejmě, že donuty nejsou tak dokonalé jako z pekárny, ale alespoň je vidět poctivá domácí práce. A láska s jakou je pečete. :)
Polevu jsem dělala bílou - z pytlíku a tmavou domácí. Dále jsem donuty zdobila hvězdičkami. Fantazii se meze nekladou. :)
Potřebné přísady:
olej na smažení9g soli
2 vejce
110g cukru krystal
35g másla
35g sádla
1 lžička mletého muškátového oříšku
360ml mléka
14g sušeného droždí
80ml horké vody
650g hladké mouky + navíc
Postup:
1) Mléko dejte do hrnce a ohřejte, aby se v něm rozpustilo máslo a sádlo. Pořádně promíchejte a nechte zchladnout.
2) Ve velké míse smíchejte sušené droždí s teplou vodou a nechte na teplém místě vykynout zhruba 10 minut. Přidejte vlažné! mléko s tuky a promíchejte.
3) Přidejte vejce, sůl, muškátový oříšek, polovinu mouky a cukr. Šlehacím mixérem vše vyšlehejte do promísení ingrediencí.
4) Poté přidejte i druhou polovinu mouky a opět vešlehejte. Šlehejte tak dlouho, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn nádoby. Cca 10 minut. Těsto přendejte do vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
5) Těsto vyválejte na dobře pomoučeném vále asi na tloušťku 1 cm. Koblihy vykrajujte například hrníčkem a doprostřed dělejte malé díry vykrajovátky.
6) Koblihy smažte asi 1 minutu z každé strany. Pozor! Je to opravdu rychlé.Vyndejte a položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
Nyní přichází na řadu čokoládová poleva.
Potřebné přísady:
700g cukru moučka56g kukuřičného sirupu
170ml mléka
310g másla
310g hořké čokolády
Postup:
Vše rozpusťte v hrnci a míchejte do hladka. V této hmotě namáčejte vychladlé koblihy.
Dobrou chuť! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat